39km
210m
Vlaams-Brabant
Gemiddeld

Hageland op de proef - Leuven (Fietsroute)

Ten oosten van Leuven kom je in het Hageland, een glooiende en groene streek waar de wijnranken de zon vangen op de zuiderhellingen. Je trapt helemaal tot aan de poorten van de stoere waterburcht van Horst. Onderweg proef je van de gewijde rust van de mooie abdij van Vlierbeek, maar ook van lekkere bieren en de echte Hagelandse wijn

Praktische informatie

Startplaats:

  • Vertrek met de fiets aan VisitLeuven (knooppunt 10) in het centrum van de stad: Naamsestraat 3, 3000 Leuven

Je kan Leuven best bereiken via de trein. Vanaf het station hoef je enkel de Bondgenotenlaan af te fietsen tot de Grote Markt. Parkeren kan in de vele parkings in de stad, of buiten de ring. Zoals bijvoorbeeld Op Parking 3 van Provinciedomein Kessel-Lo (knooppunt 5) en fiets van hiernaar knooppunt 83. In juli en augustus is de parking van het domein betalend.

Hoe fiets je de route? Deze route is bewegwijzerd. Je kan dus de knooppunten volgen, of gewoon hier het GPX-bestand downloaden voor op jouw GPS. Je kan ook de route gewoonweg afdrukken.

Lengte: 39 km

Traject: 210 hoogtemeters

Hoogtepunten van de route

Provinciedomein Kessel-Lo

Neem je tijd in dit superleuke uitleefpark aan de rand van Leuven. Je kan languit picknicken in het gras terwijl de kroost klimt en klautert op de speeltuigen.Dobber in een bootje op de vijver, plons in het ploeterbad of ontdek de natuur van het moerassige Lovenarenbroek.

Abdij van Vlierbeek

Ze wisten hun plekje wel te kiezen, de benedictijnen die zich in 1127 in Vlierbeek vestigden. De kerk, het classicistische abtsgebouw en de abdijhoeve liggen er prachtig bij. Stap herberg In den Rozenkrans binnen, een zalig adresje meteen nostalgische sfeer en een stevige bierkaart.

Kasteel van Horst

Alsof er elk moment een ridder te paard door de poort kan galopperen. De geschiedenis van het stoere Kasteel van Horst gaat terug tot de 13de eeuw, de vierkante woontoren kwam er in de 15de eeuw bij. Kasteelvrouw Maria-Anna vanden Tympel gaf het kasteel in de 17de eeuw zijn huidige vorm.

Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

Meer weten over de Hagelandse wijn? In dit knappe, 19de-eeuwse gebouw ontdek je er alles over. Een tip: boek op voorhand een wijnproeverij in het wijnkeldertje onder het bezoekerscentrum. Dat kan vanaf 15 personen.

Brouwerij De Vlier

Bio-ingenieur Marc Andries volgde zijn passie en opende in 2008 Brouwerij De Vlier. Elke zaterdag neemt hij je mee voor een rondleiding, nadien kan je zijn verrassende creaties proeven in het gezellige proeflokaal.

Stella Artois

Wereldberoemd en diepgeworteld in Leuven. Elk weekend kan je een interactieve rondleiding volgen in de brouwerij in volle actie. Nagenieten doe je natuurlijk met een Stella.

Lees ook zeker de fietsbrochure van VisitLeuven!