37km
80m
Vlaams-Brabant
Gemakkelijk

Over Rockgoden en andere Heiligen - Leuven (Fietsroute)

Het autoluwe jaagpad langs het Kanaal Leuven-Dijle leidt je weg van de stad, naar de ene bijzondere halte na de andere. Verwacht je aan een brok rockgeschiedenis, het leven van Pater Damiaan en een indrukwekkende middeleeuwse donjon.

Praktische informatie

Startplaats:

  • Vertrek met de fiets aan VisitLeuven (knooppunt 10) in hetcentrum van de stad: Naamsestraat 3, 3000 Leuven

Je kan Leuven best bereiken via de trein. Vanaf het station hoef je enkel de Bondgenotenlaan af te fietsen tot de Grote Markt. Parkeren kan in de vele parkings in de stad, of buiten de ring. oals bijvoorbeeld Op Parking 3 van Provinciedomein Kessel-Lo (knooppunt 5) en fiets van hiernaar knooppunt 83. In juli en augustus is de parking van het domein betalend.

Hoe fiets je de route? Deze route is bewegwijzerd. Je kan dus de knooppunten volgen, of gewoon hier het GPX-bestand downloaden voor op jouw GPS. Je kan ook de route gewoonweg afdrukken.

Lengte: 36,6 km

Traject: 80 hoogtemeters

Hoogtepunten van de route

Kanaal Leuven-Dijle

In 1750 stak Prins Karel Van Lorreinen zijn spade in de grond als startsein voorde aanleg van dit kanaal tussen Leuven en Mechelen. Het is heerlijk fietsen op de vlakke jaagpaden langs de oevers.

Damiaanmuseum

De boerderij waar Jozef De Veuster –Pater Damiaan - in 1840 werd geboren, is vandaag een boeiend museum over het leven van deze held en heilige. De missionaris werkte tussen de melaatsen op het eiland Molokai (Hawai) en stierf er aan de gevolgen van lepra. In het Damiaanmuseum vind je enkele heel merkwaardige stukken, zoals de kist waarin hij in 1889 werd begraven en in 1936 per schip naar ons land werd overgebracht. Breng na je tocht in Leuven zeker ook een bezoek aan de Sint-Antoniuskapel met de crypte van Pater Damiaan die hier sinds 1936 begraven ligt.

Rock Werchter

Het belevingscentrum Rock Werchter vertelt het verhaal van het jaarlijkse rockfestival Rock Werchter aan de hand van affiches, weetjes, beelden,namen en natuurlijk muziek. En cijfers,veel cijfers: meer dan 1000 concerten,miljoenen bezoekers, 500 artiesten uit20 landen. Neem zeker ook een kijkje bij de North West Walls in het Festivalpark in Werchter. Het zijn indrukwekkende constellaties van zeecontainers die het canvas vormen voor street-art kunstwerken.

De Plas

Tonnen en tonnen zand werden hier gedolven voor de aanleg van de autoweg E314. Toen de kuil vol water liep, werd het een recreatiedomein waar het op warme zomerdagen heerlijk zwemmen is. Het strand en de ligweide zijn altijd toegankelijk, ook als de groene vlag niet uithangt.

Donjon Ter Heyden

30 meter hoog, omringd door water en met een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Donjon Ter Heyden is een indrukwekkend staaltje architectuur uit 1350. De zes verdiepingen zijn verbonden met een wenteltrap. Een tip: biercafé Inde oude Brouwerij aan de voet van de toren is elke 1ste en 3de zondag van de maand geopend, van april tot en met september.

Lees ook zeker de fietsbrochure van VisitLeuven!