33km
220m
Vlaams-Brabant
Gemiddeld

Duik het bosbad in! - Leuven (Fietsroute)

Ontsnap aan de stad en duik het bos in.Je bent Leuven nog maar net uit en je verdwijnt helemaal in het groen van het Heverleebos en Meerdaalwoud. Onderweg wachten je uitnodigende terrasjes, een speelzone met de gekste klim- en klautertuigen en de mooiste abdijsite van de Lage Landen.

Praktische informatie

Startplaats:

  • Vertrek met de fiets aan VisitLeuven (knooppunt 10) in het centrum van de stad: Naamsestraat 3, 3000 Leuven

Je kan Leuven best bereiken via de trein. Vanaf het station hoef je enkel de Bondgenotenlaan af te fietsen tot de Grote Markt. Parkeren kan in de vele parkings in de stad, of buiten de ring. Of parkeer je auto aande onthaalzone de Torenvalk (knooppunt 82).

Hoe fiets je de route? Deze route is bewegwijzerd. Je kan dus de knooppunten volgen, of gewoon hier het GPX-bestand downloaden voor op jouw GPS. Je kan ook de route gewoonweg afdrukken.

Lengte: 32 km

Traject: 220 hoogtemeter

Hoogtepunten van de route

Kasteel van Arenberg

Vandaag gonst het van de creativiteitin het Kasteel van Arenberg. De Leuvense universiteit bracht er decampus exacte wetenschappen onder eningenieursstudenten doen er onderzoek. Op de plaats van dit magnifieke kasteelstond al in de 12de eeuw de burcht van de Heren van Heverlee. In de 16de eeuw kreeg het zijn huidige vorm.

Zoet Water

Tot in de 17de eeuw was het gebied één groot moeras. Toen de vijf vijvers van het Zoet Water werden uitgegraven, werd het al snel een populaire bestemming voor een zondagsuitje. De terrasjes van de horecazaken zitten op zondag dan ook gezellig vol. Het schilderachtige kasteeltje aan de rand is een overblijfsel van het Slot van Steenbergen dat hier ooit stond. De Kapel van Steenbergen is één van de grootste kapellen van Vlaanderen met 17e-eeuwse altaren en schilderijen.

Speelzone Everzwijnbad

Midden in Meerdaalwoud kan je ongeremd klauteren en klimmen op houten figuren, slingeren als Tarzan tussen de bomen, een reuzengroot mikadospel spelen en veel meer kinderlijke avonturen beleven. Af en toe stoot je op een knap houten beeldhouwwerk van de lokale kunstenaar Ad Wouters.

Meerdaalwoud

Een waar wandelparadijs met eennetwerk van majestueuze dreven. Het loofbos is een restant van het Kolenwoud,een oerbos dat zich na de jongste ijstijdover heel Midden-België uitstrekte.

Onthaalzone de Torenvalk

Een nieuwe onthaalzone waar kinderen zich stevig kunnen uitleven op het parcours met natuurlijke hindernissen, houten constructies en een miniversie vaneen ecoduct. Van op de 17 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig zicht over het woud.

Arboretum Heverleebos

Zet je fiets even in de fietsstalling en wandel door dit bijzondere arboretum met wel 350 verschillende boom- en struiksoorten, zowel inheemse als uitheemse. Check eerst de plattegrond en blaas onderweg even uit in de rustzone, lig languit op het heideveldje of schuil inde lemen boshut.

Abdij van Park

Al sinds 1129 wonen er ononderbroken norbertijnen op deze prachtige abdijsite. De gebouwen bleven vrijwel onveranderd sinds de 17de eeuw en stralen een gewijde rust uit. Aan de vijvers kan je heerlijk picknicken. In de abdijwinkel kan je daarvoor verse ingrediënten halen.Maak je het jezelf liever gemakkelijk? Zak dan af naar brasserie De Abdijmolen inde prachtig gerestaureerde watermolen. In het museum PARCUM ontdek je nooit eerder getoond erfgoed uit kerken,abdijen en kloosters.

Lees ook zeker de fietsbrochure van VisitLeuven!