Verleidelijke Voer - Leuven (Fietsroute)
Het riviertje De Voer neemt je mee voor een tocht langs prinselijke kastelen, een duizendjarig kerkje meteen keizerlijk geheim, een hertogelijk jachtdomein en een koninklijk Afrikamuseum. Een verrassend groene tocht met adellijke allure.
Praktische informatie
Startplaats:
- Vertrek met de fiets aan VisitLeuven (knooppunt 10) in het centrum van de stad: Naamsestraat 3, 3000 Leuven
Je kan Leuven best bereiken via de trein. Vanaf het station hoef je enkel de Bondgenotenlaan af te fietsen tot de Grote Markt. Parkeren kan in de vele parkings in de stad, of buiten de ring. Zoals aan het wetenschapspark van Heverlee (knooppunt 74)en vertrek met de fiets naar knooppunt 75. Opgelet, hier kan je alleen tijdens het weekend parkeren.
Hoe fiets je de route? Deze route is bewegwijzerd. Je kan dus de knooppunten volgen, of gewoon hier het GPX-bestand downloaden voor op jouw GPS. Je kan ook de route gewoonweg afdrukken.
Lengte: 46 km
Traject: 320 hoogtemeters
Hoogtepunten van de route
Kasteel van Arenberg
Vandaag gonst het van de creativiteit in het Kasteel van Arenberg. De Leuvense universiteit bracht er de campus exacte wetenschappen onder en ingenieursstudenten doen er onderzoek.Op de plaats van dit magnifieke kasteelstond al in de 12de eeuw de burcht van de Heren van Heverlee. In de 16de eeuw kreeg het zijn huidige vorm.
Veronakapel
De oudste muren van dit charmante kerkje dateren al van het jaar 900. Volgens de legende ligt onder de Veronakapel het graf van de heilige Verona, een Duitse keizerin uit de negende eeuw. Maar volgens de dorpelingen is de naam van de kapel afkomstig van de oude naam Vroeienberg, wat ‘berg van de Heer’ betekende.
Kasteel van Leefdaal
De ronde torentjes, de trapgevels en de fraai beboste omgeving geven dit kasteel een sprookjesachtige gloed. Ooit stond hier een stevige burcht, maar in 1626 werd die vervangen door het kasteel dat er vandaag nog steeds staat. Sinds 1775 is dit riante stulpje in handen van de adellijke familie de Liedekerke.
Afrikamuseum
Koning Leopold II liet het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bouwen als uitstalraam van ‘zijn’ kolonie Congo. De bekende Belgische architect Stéphane Beel die ook het stedelijke museum M Leuven vorm gaf, tekende de indrukwekkende plannen voor de renovatie. In december 2018 heropende het museum de deuren.
Warandepark
In de twaalfde eeuw draafde de Brabantse hertog Hendrik I door de bossen van zijn jachtdomein, later liet Leopold II er een neoklassieke Franse tuin aanleggen. Het is heerlijk flaneren langs de vijvers van dit Warandepark of in het eeuwenoude Warandebos. Bezoek ook het mooie centrum van Tervuren en stap het Bezoekerscentrum De Warandepoort binnen.
Kasteel van Huldenberg
Ooit stond er een middeleeuws slot meteen omheiningsmuur met wachttorens en brede grachten. In 1820 werd een nieuw kasteel gebouwd, dat 20 jaar later helemaal werd verwoest door een brand.Uit de restanten verrees het huidige kasteel in neoclassicistische stijl. Aan de ingang zie je een gedenkplaat voor Felix Sohie die hier in 1862 voor het eerst druiven teelde onder glas.
Lees ook zeker de fietsbrochure van VisitLeuven!